Inte bara ett personligt val

I texten "Varför Straight Edge?" skrev jag om vad jag såg som positivt med att välja ett drogfritt liv. Den texten handlade om möjligheterna som drogfriheten ger. Den här texten ska istället handla om varför droger är sämst. Inte bara för dig själv, utan också för andra.

Alkohol
- Cirka 10% av Sveriges vuxna befolkning har missbruks- eller beroendeproblem.
- 200 000 barn i Sverige lever med minst en förälder som har alkohol- eller drogproblem.
- Var fjärde arbetsplatsolycka i världen kan härledas till alkohol- och drogmissbruk.
- Cirka 75 % av alla våldsbrott sker under påverkan av alkohol.
- Två tredjedelar av allt ”gatuvåld” sker inom en radie av fem meter från krogen.
- Mellan 5.000 och 7.000 svenskar dör varje år på grund av sjukdomar eller skador som har samband med alkoholdrickande.
- Varje år kostar alkoholen skattebetalarna 160 miljarder kronor netto (inkomsterna från alkoholskatten inräknade).

Alkohol är inte ett individuellt problem utan ett samhällsproblem. I ett samhällsklimat där det ses som norm att dricka kommer de som har en fallenhet för att bli beroende eller som av andra anledningar inte kan hejda sitt drickande att falla dit. Dessa personer påverkar i sin tur sin omgivning, sin familj, sina vänner. Jag har sett hela politiska organisationer falla på grund av drogmissbruk. Sett på individnivå så kan det verka som något naturligt att vem som helst borde få dricka om han eller hon vill, men som man kan utläsa av statistiken ovan så kan inte alkohol reduceras till något som bara påverkar den person som dricker.

Rökning
En fjärdedel av röken från en cigarett hamnar i rökaren. Resten hamnar i omgivningen och andas in av folk runtomkring. När en cigarett brinner sprider den omkring 5 000 kemiska ämnen. Ett 50-tal av dem är cancerframkallande eller misstänks framkalla cancer. Mängden partiklar och nikotin är dubbelt så stor per volymenhet i den passiva röken än den rök som rökaren drar i sig. Enligt Miljöhälsorapport 2001 från Socialstyrelsen orsakar passiv rökning drygt 1 000 hjärtinfarkter i Sverige varje år. Varje dag dör 11 500 människor av rökning världen över, hälften av dessa bor i utvecklingsländer.
För er som undrar över hur tobaksproduktionen går till så rekomenderar jag dokumentären Tobakens Barn. Om du vill fortsätta röka efter att ha sett den så är du fan sjuk i huvet. Straight up. Kolla gärna också på Thank you for smoking, en spelfilm om cigarettlobbyns cyniskhet.
Cigaretter djurtestas självklart också så när du röker tvingas hundar andas in cigarettrök för att forskare ska ta reda på hur mycket snabbare du kommer dö. Läs mer om Phillip Morris djurförsök här.



Narkotika
Behöver jag ens skriva något om det här? Om det är en industri som är "up there" med vapenindustrin och kämpar om att vara världens mest oetiska så är det väl narkotikan. Den olagliga narkotikaindustrin uppskattas omsätta över 400 miljarder dollar årligen. Här gäller precis samma sak som med alkoholen fast oändligt förstärkt. En missbrukare måste ses i sitt sammanhang, ingen människa är en ö utan alla personer i missbrukarens närhet kommer att påverkas av missbruket.
Korta beskrivningar av olika narkotiska preparats negativa effekter finns på Straight Edge Online och på UNF.

Andra droger m.m.
Utöver detta så finns det en uppsjö av medel som en del anhängare av straigh edge tar avstånd ifrån som tillexempel koffein och socker. Man kan också diskutera det beroendeframkallande i andra saker som spelande, fet mat etc. Men det ska jag skriva om nån annan gång, för nu vill jag ha frukost.