Bryt ihop då för fan!

Återigen är det radio som gör mig förbannad.. eller inte radio som media utan vad folk säger på radion? Om jag hade stått ut med det monotona motorljudet från bilen jag kör omkring i på jobbet så kanske jag bara hade stängt av min radio men nu är det tyvärr ännu värre än att sitta och lyssna på vad nyliberaler och okritiska låtsasbuddhister har att säga.

Igår på studio 1 i P1 så var det en debatt om "kaoskompetens", det vill säga hur man ska klara av stressen och kaoset i sitt liv. Det talades om meditation och att vara i nuet, om att äta, sova och motionera bra och att kunna stänga av. Men det sas inte ett knyst om att det är något i samhället som gör att vi är så stressade. Folk kanske inte hade behövt meditera för att klara av sitt liv om det inte var så att reklamen hela tiden pressar oss till att vilja handla mer och mer och mer och arbeta mer och mer och mer. Om vi inte behövde vara så förbannat urbana och mångsysslande och karriärsinriktade och snygga och fixade så kanske inte ens den här debatten behövt hållas. Men som sagt, inte ett ljud om det.

Men det är inte så konstigt, det presenteras aldrig något alternativ till ett liv där man ska slå sig fram till lycka och framgång, och det sägs inte så mycket om hur det har varit tidigare i historien.

Det här är ett relaivt nytt fenomen och jag tror att det är ett fenomen som bygger på att grupper/personer/företag vill tjäna grova pengar och som därför har skapat en kultur som handlar om att tjäna och spendera pengar. Det är så vår ekonomi fungerar, att tjäna och spendera pengar, att sälja sin tid och köpa skit för sina pengar.

Jag har många gånger hört folk säga att socialismen är en fin tanke men den funkar inte i verkligheten, men kapitalismen är ju inte ens en fin tanke och fungrerar uppenbarligen inte i verkligheten. Ta bara 40 000 döda barn varje dag på grund av brist på vatten mat och medicin, att 20% av jordens (mänskliga) invånare förbrukar 80% av jordens resurser, ta bara att jag måste jobba på mitt tråkiga jävla jobb 8 timmar om dagen för att mat och bostäder inte produceras för att användas utan för att folk ska tjäna sina smuttsiga pengar på det.

Diktaturen finns hela tiden runt omkring oss. Marknadens diktatur, teknikens diktatur, hierarkiernas diktatur, kukens diktatur. Ett jättelikt fiasko till socialt experement där allt liv hamnar i kläm när marknaden spelar ut alla mot alla.
Men nu ska jag alltså kunna träna bort min kännsla av att allt är skit genom att meditera hit och dit och stänga av och sattsa på mig själv... jippi!... eller?

Ska det vara så jävla svårt att lugna ner sig lite och bara vara hygglig?