Makt, manlighet och mördade djur

"Idag är det åttonde mars" brukar alla tal på internationella kvinnodagen börja med så därför börjar jag det här innlägget likadant. Jag har tidigare skrivit om hur vi måste bredda våra röresler och satsa på att hitta beröringspunkter snarare än punkter där vi inte kan enas. En av de saker som jag lärde mig av den "förhatliga" Hardlinerörelsen var att det är oerhört viktigt att ha en helhetssyn i sin kamp. Vi måste förstå att alla förtryck hänger ihop för att förstå att vi inte har något att vinna på att förkasta varandra för våra olikheter. Istället bör vi finna gemensamma vägar framåt mot frigörelse.

Vi tar alla olika vägar, alla är inte intresserade av samma saker i lika hög grad även om vi har samma eller liknande åsikter. Min niche här i världen är djurrätten. Jag kan inte för mitt liv prioritera något över den. Men jag har en helhetssyn och därför tycker jag att den 8:e mars är en jävligt bra grej som alla därute som tror på feminism och jämställdhet ska göra sitt bästa för att uppmärksamma.

Att äta kött ingår i den rådande bilden av maskulinitet. Jag har aldrig mötts av så oförstående attityder mot vegetarianism och veganism som i klassiskt manliga miljöer. Som ett exempel kan man också ta denna reklam för hamburgare som anspelar på det maskulina i köttätandet och därmed också det kvinnliga och mindervärdiga i vegetarisk mat. De enda kvinnor som skymtar är antingen jobbiga eller cheerleaders. Det främsta värdet som kopplas till köttet är styrka.

Denna syn går tillbaka på köttet och jaktens pristige, den tilltänkta ur-mansrollen. En sysselsättning som aldrig gav en säker avkastning men som ändå genom alla tider överkommunicerats i patriarkala samhällen av dess manliga representanter. Har du nån gång sätt en grottmålning av en kvinna som plockar bär tex?

Lisa Gålmark har även skrivit en mycket bra debattartikel om dessa frågor som jag VERKLIGEN vill rekommendera att du som främst är djurrattsaktivist läser idag. du som främst är feminist kan läsa den vilken dag på året som helst. Läs den här

Kvinnors reproduktionsförmåga är något som borde hyllas, men istället har den använts för att berättiga förtryck människor emellan. Möjligheten att föda barn har självklart inget att göra med ledaregenskaper, klädstil eller talanger. Ändå har vi kontruerat ett system där vi särskiljer kvinnor från män och tillskriver dem olika förväntningar i livet. De individer som inte passar in i mallen får leva med tadel och utanförskap. De som kategoriserats som kvinnor möts av sjuka skönhetsideal, slavhandel, våld och diskriminering.

Inom modern animalieproduktion spelar kön en avgörande roll för individens öde. En manlig kyckling är värdelös för en äggproducent av det enkla skälet att den inte lägger ägg. För varje höna som hålls fången i äggindustrin fanns det en gång en tuppkyckling som mördades och därmed undslapp det grymma öde som deras systrar uthärdar varje dag. Samma sak gäller självklart även i mjölkindustrin.

Den gemensamma faktorn för detta förtryck är kapitalismen och den oundvikliga profithysteri som den medför. Michel Focoult skrev en gång att förr i tiden förtrycktes människor av stater, nu mera förtrycks människor av sig själva. Det finns pengar att tjäna på ditt dåliga självförtroende, det finns pengar att tjäna på dålig djurhållning och mänsklig likgiltighet inför djurs lidande. Kapitalismen gör förtrycket logiskt. Den som inte är stark nog att sälja något blir själv såld.


it's time to deprogram ourselves
question stereotypes and traditions
follow no gods, no masters
look at the root of racism, sexism, speciesism
and you'll see, it's all been fabricated to keep us apart
BREAK DOWN
THE BARRIERS
THAT ENSLAVE US ALL