Friheten är inte fri

Som det framgår i inlägget "Inte bara ett personligt val" så kan man aldrig helt isolera val kring droger till den personliga sfären. Den sortens val är väldigt ofta en del av en bredare kontext där andra påverkas av dina val. Samma sak gäller med väldigt många andra val och det här är väl vad man skulle kunna kalla den allra mest grundläggande skillnaden i politisk höger och politisk vänster som jag ser det.

Anledningen till att jag inte kan förneka att jag fortfarande är vänster är att jag tycker att det är så väldigt viktigt att se människan som en del av en grupp. Det är så vi förstår hennes handlande och hennes val. Kontexten påverkar våra val och våra val påverkar kontexten, det är en cirkel som vi inte kommer ur. Detta är något som tas tillvara i socialistiska (kommunitaristiska) idéer. Det är därför som anarkismen inte bara är en extrem form av liberalism utan en frihetlig tolkning av socialismen. Vi behöver en kommunitaristisk (klass)analys för att uppnå verklig frihet och inte bara frihet åt de rika och starka.

Detta skiljer sig från högerns människosyn där alla borde få göra som de vill (fast ändå inte). Högerns valfrihet innebär att vi ingjuts känslan av att våra val inte påverkar andra människor. Du har rätt att välja vilka kläder du ska köpa, för ingen annan ska väl diktera det för dig? Men att dina kläder är sydda av barnarbetare i Bangladesh det är inte så viktigt. Det är mycket viktigare att du har en valfrihet vad du vill göra för dina pengar. Man spelar vidare på det klassiskt manliga tänkande som Virginia Held angriper i sin bok Feminist Morality. Man vill isolera etiska dilemman för att kunna göra generaliseringar som man kan bygga regler på. På detta sätt kommer man fram till regeln att man alltid bör ha rätt att göra vad man vill med sina pengar, men å andra sidan så är det fel med barnarbete. I högerns (liberalernas) världsbild så rangordnar man valfriheten över solidariteten. Solidaritet blir en s.k. prima facie-plikt som man kan följa när det inte finns andra värden som krockar med den. Om man värderar solidaritet överhuvudtaget dvs. Held förkastar detta värderande av plikter och rättigheter och menar att alla etiska dilemman måste ses i sin kontext. Precis som vi människor.

Liberalerna vill ingjuta en känsla av att deras frihet är fri. Att dina val inte påverkar någon annan. Man vill även få dig att tro att du har varit med och valt det samhälle som du lever i. Att du valt våra härskare och att du har ett val att välja bort dem. Men vi kan inte rösta bort företagsledare och kapitalister. Vi kan inte rösta bort lönearbete. Vi kan inte rösta bort global mänsklig dominans och djurförtryck. Deras val är tomma val. Vilket schampo ska du köpa? Vilken radiostation vill du lyssna på? Deras frihet är inte fri.


Människan är ett flockdjur. I alla tider så har människor ingått i kollektiv där de tvingats samarbeta för att överleva. Det är det mänskliga djurets huvudsakliga styrka, samarbetet. Tar vi inte vara på det utan istället förvandlar den mänskliga existensen till ett lopp, en tävling, då hamnar vi här. I civilisationens sista dagar. Ruinens brant.