Totalitär teknik

I sin bok Guns, Germs and Steel, som handlar om hur olika mänskliga kulturer utvecklats på olika kontinenter, nämner Jared Diamond bland mycket annat ett intressant fenomen som jag själv skulle vilja veta mer om: selektivt och frivilligt övergivande av teknologiska kunskaper.

Under 1500-talet kom de första skjutvapnen till Japan och dessa blev snabbt vanligt förekommande i krigsföring och snart satt Japan inne på flest musköter i världen. Av flera anledningar, bland annat att den treaditionella samuraj-kulturens prestige gick helt om intet i en strid med musköter så reglerades produktionen av skjutvapen för att sedan överges helt. Det dröjde flera hundra år innan invaderande krafter tvingade Japan att återuppta sitt bruk av skjutvapen.

Japan hade under den här perioden lyxen att vara ett relativt isolerat kulturellt system som inte hotades av utanförstående fiender. I avsaknad av detta hot var det fullt möjligt för Japan att överge en teknologi som skulle gett dem ett övertag mot andra kulturer. Ju mer kontakt, beroende och hot från andra grupper desto viktigare blir det att hänga med i den teknologiska utvecklingen.

Det är därför vi idag inte kan tänka oss att frivilligt ge upp teknik som vi tycker ger oss en fördel, även om denna teknik i längden är skadlig eller helt onödig för oss. Eftersom i stort sett ingen grupp människor är oberoende av andra grupper av människor så är det viktigt att ständigt hålla garden uppe med ny teknologi för försvar, handel och prestige. Teknologin är idag ett värde i sig som inte behöver motiveras av någon livsviktig nytta utan även (och kanske allra främst) teknologi som syftar till att döda människor, som förstör miljön eller alienerar oss från vår omvärld eller varandra. Att omfamna ny teknologi eller överge gammal är inte ett frivilligt val utan något som regleras av ett totalitärt system. Den som väljer att inte samarbeta hamnar efter och riskerar att marginaliseras eller utplånas på samma sätt som den västerländska kulturen utplånat alla ursprungliga jägarsamlarkulturer var de två livsstilarna än träffat på varandra.