Nihilism


Nihilismen är en lustig liten ideologi som grundades av lustig liten man med stor mustasch och krångligt namn under slutet av 1800-talet. Hans idéer har sedan använts av såväl nazister som punkare.

Vissa vill foga samman Nihilism med anarkism men det finns egentligen inget revolutionärt i Nietzches tankar. Han vill egentligen bara frigöra sig från den jude-kristna slavmoralen. Nihilisten tror inte på något eller tar större hänsyn till några moraliska principer. Detta gör att t.ex. hänsyn för svaga individer ersätts med en inbjudan att nedgöra dessa individer i processen att skapa sig själv, vilket är målet med Nietzches ideologi, att skapa övermänniskan. Kort sakt - makt ger rätt.

Nihilismen blev viktig för nazismen och dess avsaknad av moraliska principer banade också väg för den hänsynslösa konsekventialism som rådde i Stalins Sovjet. Efter andra världskriget stod världen förbluffad inför den blottade grymhet som hade ägt rum. Väst sekulariserades och relativism och pluralism blev allt viktigare. Detta är bra förändringar men det ger upphov till svåra moraliska frågor i en värld som tidigare haft en moral dominerad av tro. Vem svarar vi till moraliskt i sista hand? Om gud är död, är det då människan som utgör den högsta moraliska principen? De här frågorna hade börjat ställas redan under upplysningstiden då förnuftet höjdes till skyarna och religionen fick sitta i baksätet. Men nu, i efterkrigstidens väst stod människan där med sitt öde i sina egna händer och tänkte att "vafan nu då?"

I den värld som uppkom blev livet en tävling under produktionen, människan separerades ännu tydligare från sig själv i ett post-industriellt samhälle och makt gav helt plötsligt rätt.

Idag så häcklar vi gärna folk som bryr sig, antagligen för att vi själva inte orkar med att bry oss. Vi försöker stänga av vår empati för det kostar oss för mycket energi att bry oss om något som inte stärker utan kanske tvärt om försvagar vår position i Den Stora Tävlingen. Vi kan tänka oss att avstå från kött om det är smittat av sjukdomar men inte för att djuren lider. Gör man det är man ju jävligt naiv. Tror man att man kan påverka så är man bara barnslig. Klipp dig och skaffa ett jobb. Det är precis vad Nietzche skulle sagt om han såg den här bloggen. Som tur är så är han jävligt död nu.

Att inte vilja bry sig är något som tyvärr även går igen i grupper som ligger mig nära till hands. Punkare som hellre super än går på demos och inte bryr sig för att "allt ändå är skit", hardcorekids som tycker mer om att köpa skor än att rädda djur. Och sen har vi de jävla fotbollshuliganerna. Jag har inte satt mig in i den kulturen mer än att jag tvingades titta på Football Factory och Green Street Hooligans när de hypades för några år sedan. Vad dessa filmer speglar (och då främst Football Factory) är den klassiska tankegången att vardagen är skit och att man gör vad som helst för att uppnå en upplevelse som gör att man slipper undan den, precis som fyllepunkarna. Båda grupperna klär sig dessutom skitfult.

Att lägga stor vikt på att skapa en gruppidentitet och att fly sin vardag är inte på något sätt revolutionärt. Det är enbart ett symtom på värde-nihilismen som vi uthärdar i den postmodernistiska världens meningslösa hetsjakt på det perfekta jobbet och den enklaste vägen till en försenad grav.

Den som har flest prylar när han dör vinner.