Vart ska vi bo?

När vi tidigare diskuterat exempel på kapitalismens totalitära natur har vi ofta nämnt lönearbete kontra matsamlande som ett exempel. Du kan i det kapitalistiska samhället inte på ett lagligt sätt tillförskansa dig det som du behöver för att överleva utan att få tag på de små papperslapparna som man vanligtvis får genom lönearbete, bidrag eller bankrån.

Ett annat exempel som är ytterst tydligt är bostadsmarknaden. Vi kan stanna upp direkt och betänka ordet "bostadsmarknaden". Det innebär kort sagt att det finns en marknad där man säljer och köper bostäder. Där det finns en marknad brukar det finnas pengar och där det finns pengar kan man ge sig fan på att det finns makt. Skitstora lass med makt. Så om man inte kunde tjäna pengar på att köpa och sälja bostäder skulle ju självklart allt gå åt helvete eller hur? Det är därför makt alltid går hand i hand med sin följeslagare kontroll.

Om man ska ha en bostadsmarknad så funkar det ju självklart inte om ett gäng ungdomar tycker att det suger att behöva betala och be om lov bara för att ha någonstans och bo och därför helt sonika tar sig ett ödehus och gör det till sitt hem. Det raserar ju hela idén med att en bostad måste ägas av någon och att det ska gå en massa pengar fram och tillbaka så att någon blir rik. Även om huset ifråga inte bebotts på flera årtionden så kan man räkna med att direkt få snuten på nacken om man skulle förvandla rucklet till sitt hem. Hur fruktansvärt ett sådant övertramp är kunde vi tydligt se när exakt detta hände här i Linköping för åtta år sedan. Det blev kort sagt ett himmla liv och rätt vad det var så står insatsstyrkan och knackar på dörren.

Det hela är en uråldrig konflikt: landägarna mot de landlösa. De som måste arbeta för att betala sin hyra mot de som hyr ut sina fastigheter. Den anarkistiska infallsvinkeln till denna konflikt är glasklar - vi vill inte böna och be för att ha någonstans att bo. Vi vill inte betala bara för att överleva. Vi vill inte lyda en överhet utan vi vill styra vår egen skit på vårt eget sätt.

Vi ockuperar skiten.