Domesticering och biologisk mångfald

Med det agrara samhällets utveckling följde också domesticeringen av djur. Ganska få av alla de djur som lever på planeten är väl lämpade som boskapsdjur och här delades därför faunan upp enligt två tydliga kategorier: användbara djur och skadedjur.

Allt eftersom den agrara kulturen spreds sig trängdes de oönskade djuren undan, medan de användabara djuren domesticerades och avlades på önskvärda egenskaper.

När jag säger att jag inte dricker mjölk så är det många som påstår att kor inte skulle klara sig utan mänsklig hjälp. För det första finns det en helt bisarr tanke om att kor skulle avlida om man inte mjölkade dem men om du läst så här långt tar jag för givet att du är klyftigare än så. Många påpekar också att kor inte skulle överleva en svensk vinter utanför ladan. Ett utmärkt argument för att hålla dem uppbundna 8-10 månader om året. Men varför kan inte en ko överleva naturligt? Jo därför att vi har avlat sönder rasen, främjat det som ger oss fördelar och försakat det som inte är av någon betydelse för oss.

Det farliga i detta är inte egentligen att korna inte kommer att klara sig i vinterkyla om det inte skulle finnas männskor där att "ta hand om dem". Det farliga är att människan ända sedan jordbrukets uppkomst har försökt forma ett eget ekosystem som gynnar jordbrukskulturen.

Biologisk mångfald är ett av få värden som det sägs att vi värnar om trots att det inte ligger några marknadsintressen i saken. Men biologisk mångfald och civilisation är inte förenliga. Civilisationen är till sin grund en expansiv och kultur totalitär kultur som roffar åt sig av alla resurser den kommer över. Man gör detta eftersom mer resurser betyder snabbare utveckling och därför att detta antags vara något önskvärt i och med att det ligger i din kultur att tro det.

Varför skulle vi annars skövla ett område regnskog stort som en fotbollsplan var åttonde sekund om inte det var mer gynsamt för oss (tror vi) att använda den ytan för boskapsuppfödning? Skogens djur, de oönskade, lämnar än idag plats för de domesticerade djuren och regnskogen försvinner därför att man inte kan tjäna pengar på den som den är trots att regnskogen är den största källa till biologisk mångfald som vi har på den här planeten.

"För exempelvis orangutangerna, apor som bara finns i Indonesien och på den malaysiska delen av Borneo, är risken stor att de är utrotade om 10 år. På kort tid har antalet djur halverats till ungefär 6 000. I områden som utsatts för illegal skogsavverkning har antalet orangutanger minskat med 90 procent. Men även i områden där mer skonsamt skogsbruk ägt rum har antalet minskat med 60 procent."
-Klimathotet.net




När människan är borta, kommer där finnas plats för gorillan?