Din kropp är ett nöjesfält

I den fornnordiska religionen (aka. Asatro) fanns det många olika aspekter av den själsliga världen. Man hade känningar, förbannelser och andra sprirituella fenomen som gestaltade en själsig värld bortom det rent synliga. En sak skiljer dock den fornnordiska religionen ifrån många andra religiösa traditioner. Man hade inget begrepp som separerade kroppen från själen. Så vitt vi vet (och det är egentligen inte jättemycket man vet om fornnordisk religion eftersom de flesta källor vi har om religionen är författade efter kristnandet av norden) så gjorde man alltså inte skillnad på kropp och själ utan om man kom till Valhall efter döden, då var kroppen faktiskt i Valhall.

Vart vill jag komma med detta? Jo, här finns något vi kan lära oss som vi efter århundraden av inflytande från stoisism, gnostisism och andra grekiska filosofier viljat bortse ifrån: din kropp är en del av dig. Den definerar inte din identitet eller dina begränsningar men det finns ett samspel mellan sjäsligt liv och fysiskt liv. Våra kroppar är det närmsta vi kommer resten av skapelsen, vår absolut mest direkta kontakt med naturen. Din kropp är den enda ägodel som du kommer besitta under hela ditt liv.

Med en lycklig kropp är det lättare att må bra i stort. Kroppen är till för att användas och när du använder den på rätt sätt så kommer det göra att du mår bättre. Mat krävs t.ex. av kroppen och att äta god och nyttig mat gör oss lyckliga. Att äta onyttig mat gör oss kanske lyckliga för en kort stund men kommer i längden ge ett otillfredställande resultat. Kroppen vill även ha närhet, lagom med sömn och rörelse. Man behöver inte träna som ett tok för att märka de positiva effekterna av att motionera sin kropp. Genom att sätta in din "själ" i ett sammanhang av att vara bunden i en kropp med konkreta behov kan du finna egna lösningar på dina problem. Behandla din kropp med respekt.

PS. Saker som kroppen inte vill ha är t.ex. droger, raffinerat socker, andra gifter, kolesterol, för mycket (eller för lite) sömn, strålning, inaktivitet, etc etc.