Allt är skit

Jag rivstartade den här bloggen lite utan att förklara något grundläggande om vad det hela handlar om. Det tänker jag fortfarande inte göra men jag grävde hur som helst fram ett gammalt flygblad som jag tyckte skulle passa bra här. Enjoy!




Blunda för att försäkra dig om att ljuset inte ska sippra in, håll för näsan och ignorera stanken så länge du kan och stoppa fingrarna i öronen för att slippa höra. Gräv ner dig i ovisshetens svala sandbad.

För om du inte gjorde allt detta finns risken att du skulle inse att lidandet som vi omgärdas av beror på det system som du aktivt deltar i. Den kultur av överkonsumtion och bekvämlighet som du ser omkring dig och har lärt dig att tycka om är det som håller på att slita sönder planeten du bor på. Du kanske skulle komma att inse att du lever i en värld som kontrolleras av storföretag som inte hyser någon skam i sin jakt på ekonomisk vinst. Och det hemskaste av allt skulle väl ändå vara om du helt plötsligt kände dig skyldig att göra någonting åt allt detta?

För vem är det som har sytt sina skor? Vem är det som har dött för att du ska få din middag? Och vart tog pengarna vägen som du köpte läsk för?

Det må låta skitnödigt PK men det är omöjligt att bortse från sambandet mellan din konsumtion och barnarbete, exploatering av tredje världen och naturen, djurplågeriet som pågår i djurfabriker världen över m.m. m.m. För faktum är att de pengar du spenderar förr eller senare hamnar i händerna på de personer som sitter högst upp i maktpyramiden och som inte bryr sig ett skit om dessa problem så länge deras företag fortsätter expandera, som upprätthåller det system av lidande och ojämlikhet som vi hålls smärtfritt ovetande om.

Men de är ju bra för ekonomin, eller? Vi måste ju värna om den ekonomiska tillväxten och vårt välstånd eller hur?Frågan är bara vad vi gör när vi växt till oss så mycket ekonomiskt att vi kvävt den planet vi lever på. Det kapitalistiska masskonsumtions-samhället är helt enkelt inte hållbart inför framtiden. Vi generar så enorma mängder avfall och förbrukar så mycket naturresurser just nu att vi inte kan ses som något annat än en varböld på den här planeten.

Och det absolut hemskaste är att det här är ett globalt problem som berör oss alla som invånare på planeten jorden. Vi är alla en del det här samhället, vi har alla ett ansvar för att det ändrar riktning mot en hållbar framtid med resursbesparingar och miljö- och rättvise-tänkande prioriterade över ekonomisk tillväxt och ökad konsumtion och vi kommer alla att få ta smällen om vi inte förmår oss att ändra riktning. De fattigaste står först i kön. Men din tid kommer. Lita på det.

Så kanske är det dags att ta ett litet steg i en ny riktning? Läsa en ny bok kanske? Eller köpa rättvisemärkt eller ekologiskt nästa gång du handlar? Sluta stödja multinationella företag med dina pengar? Bli vegan kanske?Det är ditt ansvar, ditt liv och framför allt ditt problem. Låtsas inte som om det inte vore det.