Stolthet

Man möter ofta människor som tycker att det verkar jobbigt att vara vegan och tänker kring det som att det skulle vara en uppoffring. Jag har något att säga dessa människor.



Det här är en av alla de miljontals individer som i Sverige hålls fågna och mördas för att du inte är vegan. Vetskapen att jag genom min djurrättsaktivism och veganism utgör en motpol till den generella uppfattningen att individer som den på bilden ovan kan betraktas som vandrande matmaskiner och kan behandlas lite hur som helst gör mig oerhört stolt. Det är ett privilegium att vara vegan, att med sin egen kropp skapa ett alternativ till det apatiska, passiva våld som köttätande och mjölkdrickande innebär.

Det är inte ärofyllt att beröva en mor sina nyfödda barn, stjäla hennes modersmjölk och sedan tvångsinseminera henne för att upprepa cykeln. Eller tycker du det? Om du dricker mjölk (som produceras genom denna serie av övergrepp) så lever du som om du tyckte att det var ok, för det finns inget "etiskt korrekt" sätt att producera mjölk. En ko måste bli gravid för att producera mjölk. Kalven får inte dricka mjölken utan måste generera värde för att hållas vid liv vilket i praktiken innebär att den utnyttjas för kött/mjölk eller mördas. De enda pauser som kon ges i denna process (som upprepas tills hon inte är tillräckligt produktiv för att hållas vid liv) görs fört att maximera hennes mjölkproduktion. Det spelar ingen roll hur stora burar de hålls i så länge de berövas av sina barn, sin frihet och sina liv.

Så om du är ute på landsbyggden nu i sommar och får syn på några av dessa individer medan de får några av sina få stunder utanför ladans fångenskap, tänk efter vilken rätt du har att ta livet av denna varelse bara för att du föredrar biff framför bönor. Hon kommer dö om du inte ändrar ditt sätt att leva och jobbar för att stoppa det. Är du stolt över att din livsstil kostar vackra, oskyldiga och intelligenta djur deras liv?