Herr December

Den moderna staden är ohållbart konstruerad och har gjort sig själv beroende av biltransporter! Vem ska vi skylla på? Herr December!

Inte bara var Henry Ford en av de allra första löpande bands-kapitalisterna som över allt annat prioriterade effektivitet i produktionen. Han var också så pass förutseende att han köpte upp hela system spårvagnstrafik i amerikanska städer och ersatte dem med bussar från hans egen fabrik vilket banade väg för privatbilismen när produktionen till slut hade blivit så effektiv att alla arbetare hade råd att köpa en Ford. Herr December var därmed en aktiv del i processen att förvandla arbetaren från en producent till en konsument. Han motsatte sig starkt fackföreningar och övervakade sina arbetare noggrant för att förhindra organisering mot den ökande produktionstakten vid fabrikens löpande band.

Det är Fords dröm om att göra bilen till något i var mans ägo som idag är en av de största orsakerna till koldioxidutsläpp, urban sprawl, bilolyckor etc etc.

Som om det inte räcker så var han aktiv nazist och skrev förordet till den amerikanska upplagan av Mein Kampf. Under andra världskriget spydde Fords tyska fabriker ut krigsmaterial till den tyska krigsmakten.