The first year

Nu har vi skrivit den här bloggen i ett år och jag tänkte att jag, lite sentimentalt, skulle försöka samanfatta lite av året som gått. Organisationer har bildats och jag skulle gissa att ett gäng har försvunnit också. JBF har gjort sina första aktioner och säkerhetspolisen börjar bli nervösa. Antalet husockupationer i Sverige har ökat lavinartat men än så länge har bara ett hus hållits någon längre tid, fram för Smultronstället i Lund! Stockholms pälsafffärer dukar under en efter en så snart kanske vi har den skiten borta från den knugliga hufvudstaden. Min rättegång mot Göda närmar sig. Jag har läst bra böcker och sett bra dokumentärer och kanske skrivit något bra också. Vi har kommit ut med vårt första zine som LKPGVSE och det andra börjar ta form. Man skulle kunna säga att det har varit ett händelserikt år.

Vi är jävligt peppade på att se att JBF äntligen gjort entré i sverige, för er som inte vet vilka JBF är så är det Jordens Befrielsefront som funnits länge i USA och styrt och ställt. Det är en systerorganisation till DBF som jag hoppas att ni alla känner till med liknande riktlinjer och uppbyggnad.
Den 23e aprill saboterade JBF en radio/telemast i Älmhult i Småland. De har även tagit på sig ett barndattentat mot ett villabygge i Småland för att förhindra att bebyggelsen sprider sig till områden som fortfarande är vilda. Säkerhetspolisen ser mycket allvarligt på detta men vi är peppade som fan. FRAMÅT JBF!



Det tog ett litet tag efter att eldarna i Köpenhamn hade slocknat innan ockupationerna spred sig utanför köpenhamn och till Sverige. Sen dess har en mängd hus ockuperats men mest i symboliska aktioner. än så länge är det bara ett hus som fortfarande är ockuperat efter ett par veckor och det är Smultronstället i Lund. Idag hävs även en ockupation i Umeå efter att har varit ockuperat över helgen. Med våren 2000 fortfarande i minnet tycker vi det är jävligt bra att punkarna äntligen har släppt flaskan och plockat upp kofoten istället. Vi hoppas att det här håller i sig och att fler hus hålls mer permanent, det skulle kunna göra underverk för vänsterrörelsen i Sverige.



Tyvärr har inte aktionerna mot stockholms pälsaffärer gått helt smärtfritt, Nu i veckan är det rättegång mot tre häktade personer som är misstänkta för grov skadegörelse mot en av Stockholms kvarvarande pälsaffärer. Vi får se vad rättssytemet hittar på men håller tummarna för att de ska frias. Snacka aldrig med snuten!

Men även om det har varit ett och annat bakslag för oss så är det ingenting mot hur det har varit för de som säljer päls i Stockholm, inte så konstigt dock, lever man av andras lidande så kommer någon till slut att göra livet surt för en. vänta och se.

Även jag ska upp i rätten någon gång snart och väntar på att få ett datum. Men den här gången är det jag som stämmer, ja, om ni har läst de tidigare inläggen så vet ni vad det handlar om. Spelet fulnar nu i alla fall. Jag har fått ett fyra sidor långt dokument med en massa trams om vilken förfärlig mäniska jag är. Det vore skönt att veta vilket datum rättegången kommer bli av så jag har något att fokusera mot. Bryter man mot arbetsrätten kommer man inte undan, not on my watch!

***

Jag har under det senaste året genom den här bloggen kunnat utmana mig själv och mina idéer på ett nytt sätt. Bloggen har pushat mig att söka ut nya idéer och företeelser för att hålla kreativiteten uppe. De perioder då jag har skrivit minst och tråkigast inlägg är de perioder då jag inte fått några nya intryck att relatera till. Det var genom detta sökande efter nya idéer som jag snubblade över Derrick Jensen, en tänkare som betyt väldigt mycket för mina egna tankar under det senaste året. Jag uppmanar alla som läser detta att ta del av hans idéer på vilket sätt ni än kan. Under det senaste året har jag även börjat tänka allt mer kring anarkism och socialism, frågor som jag tagit för givet och inte lagt någon större tankemöda kring sedan jag fastnade för djurrättstänkandet. I jämförelse med det djuren utsätts för dagligen förlorar lätt allt annat sin mening. Men det viktigt ständigt om att ha en helhetsbild och en förståelse för hur olika former av förtryck hänger ihop och går i varandra. Det är en av de viktigaste punkterna som vi vill förmedla genom LKPG VSE-bloggen. Vi vill se politiska punkare, antifascister som är veganer och feminister som kritiserar kapitalismen utifrån sin ideologi.

Vi har även fått en hel del feedback på den här bloggen, även om det inte varit på det sätt som vi förväntade oss. En del personer som vi väntade oss en reaktion ifrån har inte uppmärksammat bloggen medan vi har fått mängder av kommentarer från personer som vi aldrig träffat. Det är kul att veta att det finns de som uppskattar det vi gör, de första månaderna skrev vi i stort sett enbart för oss själva och trodde inte en käft läste. Men å andra sidan har den här bloggen alltid varit och kommer alltid att vara något som vi i första hand gör för vår egen skull. Den dag vi känner att den inte fyller ett syfte så försvinner den. Men tills dess är vi tacksamma för att ni läser!

/JensVSE

Det senaste året har varit ett mycket händelserikt år för mig både personligen och ideologiskt. Vi började skriva den här bloggen precis innan jag flyttade till Göteborg och det första halvåret skrev jag utan att träffa Jens speciellt ofta. När jag började jobba på Göda fick jag upp ögonen för fackliga frågor och började intressera mig mycket för det. Jag kom också in i ett nytt skede av anarkistiska tankar vilket var det som ledde mig in på primitivismen till att börja med.
Jens publicerade ett klipp med Derrick Jensen på bloggen och det fick en stor betydelse för mig också.
Jag har fått lära mig mycket om rättsystemet speciellt nu de senaste veckorna när Gödas inlaga till tingsrätten har kommit in och även kommit till min brevlåda.
När jag flyttade tillbaka till Linköping i slutet på sommaren började bloggen sakta men säkert ändra form från en blogg till något annat. Vi har sysslat med ta reda på och distribuera film och dokumentärer, det kommer nog bli mer av det i fortsättningen när vår kampanj för att aktivera HC-scenen fortsätter. Om inte annat kommer vi nog ses på spelningar och demos i fortsättningen också. Ha det gott tills dess.

/TorVSE